Pengeluaran Porsche 911 generasi 991 facelift masih lagi belum lengkap (kami belum melihat versi ganas GT3 dan GT3 RS), dan jurutera syarikat itu sudahpun memulakan kerja untuk model generasi seterusnya, seperti yang boleh dilihat pada gambar yang diambil oleh jurufoto Eropah kami ini.

Sekali pandang, kereta sports dengan enjin di belakang ini kelihatan hanya menerima sedikit evolusi daripada model 991 semasa, dengan perkadaran badan, permukaan dan perincian yang sama, tetapi masih ada sedikit perubahan pada rekaannya. Pada bahagian depan, bonetnya dijadikan lebih panjang untuk selari dengan garisan bampar.

Ini, bersama dengan lampu yang direka semula (kini bersepadu dengan bahagian fender) dan dua lekuk di atas bonet, memberikan penampilan yang lebih hampir kepada model klasik, atau lebih tepat lagi model 964. Sementara itu, bahagian salur udara pula kelihatan menyerupai rekaan pada 991 facelift, namun boleh jadi ia kerana ditutup dengan kain samaran.

Pada bahagian tepi, boleh dilihat pemegang pintunya direka semula supaya lebih rata, manakala di belakang, penghadang angin aktifnya kini bersaiz penuh, memberikan 911 ini rupa seperti model 959. Lampu belakangnya pula bersambung di tengah dengan garisan lampu melintang, dan terdapat empat dua/empat muncung ekzos.

Porsche 911 generasi baharu ini berkemungkinan besar dibina atas platform asas yang sama seperti model generasi 991, meskipun mempunyai pelbagai modifikasi. Enjinnya pula, mungkin juga sama – unit enam silinder 3.0 liter twin-turbo seperti pada 991 facelift, tetapi ditingkatkan kuasanya bersama transmisi manual tujuh kelajuan dan automatik PDK. Model GT3 dan GT3 RS mungkin menyusul selepas itu.

GALERI: Spyshot Porsche 911 Cabriolet generasi seterusnya

GALERI: Spyshot Porsche 911 Coupe generasi seterusnya