Nasim Sdn Bhd telah pun mengumumkan Peugeot 208 GTi baharu kini telah pun berada di pasaran Malaysia.

Biar pun berhadapan dengan peningkatan tukaran matawang asing, namun Nasim berjaya mengekalkan harga kompetitif 208 GTi 2017 ini iaitu RM143,888 (harga atas jalan berserta insurans). Ia turut didatangkan dengan waranti selama lima-tahun atau 120,000 km (yang mana tiba terlebih dahulu.

Seperti yang ditawarkan untuk semua model baharu Peugeot, 208 GTi 2017 ini juga menerima perkhidmatan Bantuan Tepi Jalan Peugeot 24-jam selama tiga-tahun, akses eksklusif ke Peugeot Lounge di Lapangan Terbang Subang Skypark dan keahlian Peugeot Previlege.

208 GTi 2017 ini didatangkan dengan dua pilihan warna menarik iaitu Digital White dan Rogue Red.

Apa perubahan yang dibawakan oleh 208 GTi 2017? Adakah ia mampu memberikan semangat baharu seperti mana model terdahulu yang buat pertama kalinya diperkenalkan di Malaysia pada Oktober 2013? Pastinya ya, kerana 208 GTi 2017 ini turut membawakan revolusi terkini bagi segmennya, malah mampu menarik perhatian para penggemarnya.

Untuk penjana kuasanya, enjin 1.6 liter THP turbo empat-silinder masih dikekalkan, tetapi telah ditambahkan dengan jumlah kuasa serta torknya sebanyak 8 hp dan 25 Nm menjadi 208 hp dan 300 Nm, iaitu sama output dengan 30th Anniversary Edition. Malah transmisi manual enam-kelajuan turut dikekalkan. Ia mampu dipacu dari 0-100 km/j dalam 6.5 saat iaitu tiga saat lebih pantas berbanding model terdahulu. Manakala kelajuan maksimum yang boleh dicapai mencecah 230 km/j.

Bukan itu sahaja, untuk memantapkan lagi pengendalian dan kestabilannya, larasan bagi suspensinya telah dipertingkatkan dengan menggunakan Pseudo McPherson pada bahagian hadapan dan palang torsion di belakang. Membuatkan pengendaliannya lebih tegar, sekali gus memberikan pemanduan yang mampu meledakkan lagi adrenalin. Malah sistem breknya pula menampilkan cakera berdiameter 302 mm untuk hadapan dan 249 mm di belakang, bagi memantapkan lagi kuasa breknya terutama ketika berhadapan dengan situasi pemanduan yang tidak terduga.

Untuk bahagian luarannya pula, rekaan gril dan bampar hadapan sama seperti model standard, namun disertakan dengan lampu belakang LED baharu dengan lampu arah “lion claw”. Manakala lampu utama spesifik-GTi dengan indikator LED bentuk-C dan roda aloi dwi-tona “Carbone” 17-inci dikekalkan, sementara kekemasan merah pada gril pula kini didatangkan dalam jaluran ringkas terletak di bahagian bawah gril.

Walau bagaimana pun, elemen yang ada pada model sebelum ini iaitu bumbung matahari, pengesan parkir hadapan dan parkir automatik telah digugurkan untuk 208 GTi 2017. Manakala tayarnya juga telah ditukar iaitu dari Pilot Exalto 2 ke Pilot Sport 3.

Menjengah bahagian kabinnya, kekemasan dekorasi merah pada model terdahulu telah digantikan dengan elemen hitam berkilat (piano black). Begitu juga dengan pemegang pintunya menerima jaluran merah yang sama dengan model 30th Anniversary Edition (kini dipanggil 208 GTi oleh Peugeot Sport tetapi tidak akan dipasarkan di sini). Namun bagi model facelift ini, ia telah ditambah dengan elemen mod ECO bersama fungsi start/stop automatik.

Selain itu, ia menampilkan bentangan rekaan Peugeot i-Cockpit, selain turut disertakan dengan unit utama kluster instrumen, skrin sesentuh berwarna tujuh-inci, tema readline sport merah dan hitam, sistem navigasi, port bagi USB, sambungan Bluetooth dan tempat duduk upholstery balutan kulit Club Nappa dengan kekemasan fabrik Caro Weave.

Untuk aspek keselamatan pula, 208 GTi 2017 ini dilengkapi dengan Kawalan Kestabilan, Kawalan Cengkaman, ABS, EBA dan EBFD. Malah ia turut ditawarkan dengan Program Kestabilan Elektronik (ESP) daripada generasi terkini, yang dikatakan mampu mengesan sekiranya kenderaan tergelincir ke tepi dan membantu mengurangkan over steer. Selain itu, ia turut didatangkan dengan enam beg udara, tali pinggang kaledar pra-tekanan hadapan, sistem amaran pemakaian tali pinggang keledar dan juga kolum stereng boleh laras.