Kali pertama Mercedes-Benz A-Class generasi seterusnya ditemui, ia ditutup rapi dengan pelekat camouflage, bersama pelindung badan yang tidak menampakkan bentuk sebenarnya. Kali ini, sekali lagi ia ditemui membuat ujian musim sejuk, dan bentuk badannya sudah boleh dilihat. Walaubagaimanapun, ia masih ditutup dengan pelekat.

Bahagian hadapan A-Class ini lebih rendah dan rapi, dengan lampu utama juga lebih nipis. Di belakang pula, lampu yang kelihatan bersedia untuk kegunaan kenderaan produksi sudah dipasang pada unit ujian ini. Seperti yang boleh dilihat pada unit ujian sebelum ini, lampu belakangnya lebih lebar, dan mempunyai bentuk seperti lampu GLA.

Dalam gambar spyshot kali ini juga, bahagian dalam A-Class baru ini dapat ditangkap, meskipun ia masih ditutup dengan fabrik serba hitam. Namun, ada bahagian yang terkeluar, menampakkan skrin paparan informasi LCD baru, yang lebar dan hampir sama seperti E-Class.

A-Class unit ujian ini juga dilihat menggunakan roda stereng baru, dengan bahagian tengahnya lebih kecil manakala cabang-cabangnya dipenuhi dengan butang kawalan, juga seperti E-Class W213. Bahagian konsol tengah pula, walaupun tertutup nampak seperti lebih membonjol keluar.

Platform MFA2 yang digunakan untuk A-Class generasi seterusnya ini mempunyai kegunaan yang lebih pelbagai berbanding sebelum ini. Selain boleh dipakai untuk pelbagai model, ia juga lebih ringan. Lampu belakang terasing pada model ini juga menunjukkan bahawa A-Class baru akan mempunyai ruang simpanan lebih besar, sementara bagi penumpang, ia akan menjadi lebih luas.