Syarikat talaan yang sentiasa dikaitkan dengan Fiat, Abarth, bakal ke Geneva Motor Show tahun ini bagi mendedahkan model terbaharunya – Abarth 595 Pista – yang diasaskan dari model ikonik jelmaan semula Fiat 500.

Ditawarkan dengan versi hatchback dan convertible dengan bukaan bumbung berkuasa, 596 Pista dijana enjin 1.4 liter turbo T-Jet berkuasa 160 hp dengan tork maksima 230 Nm. Enjin berkenaan turut diberikan sistem ekzos sporty diakhiri dengan empat tip pada bahagian belakang.

Ini membolehkan jentera comel ini memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 7.3 saat sebelum mencapai kelajuan maksimum 216 km/j. Kuasa dari enjin disampaikan ke roda hadapan menerusi kotak gear manual lima-kelajuan. Abarth turut menawarkan opsyen transmisi sequential bersama pedal penukar gear yang ditempatkan di belakang roda stereng.

Pista bermaksud ‘litar’ dalam bahasa Itali. Jadi untuk membezakan model baharu ini dengan Abarth 595 pelbagai edisi sebelumnya, ia dilengkapi dengan sistem Telemetri Abarth yang membolehkan pemiliknya memuat turun perincian litar-litar terkenal dari seluruh dunia ke skrin sesentuh tujuh-inci sistem infotainmen Uconnect, bagi membolehkan mereka mendapatkan tips dari data telemetri untuk mendapatkan catatan masa terpantas pada litar-litar berkenaan.

Untuk pengendalian, 595 Pista diberikan set suspensi dari Koni untuk bahagian belakang, cakera brek berliang dan ditebuk bersaiz 284×22 mm pada bahagian hadapan serta 240×11 mm pada bahagian belakang. Model ini diberikan rim aloi berdiameter 17-inci, disaluti tayar bersaiz 205/45R17.

Ciri standard lain yang dibekalkan termasuk kemasan warna berbeza pada bampar hadapan dan belakang, dan juga pilihan kemasan akhir berwarna hitam, merah atau kuning pada angkup brek dan juga penutup cermin sisi. Emblem “595 Pista” dan juga pembuka pintu kemasan titanium turut diberikan.

Bagi ciri opsyen pula, Abarth menawarkan lampu hadapan xenon, filem penapis haba pada cermin belakang, bumbung suria berkuasa elektrik (untuk versi hatchback), sistem penghawa dingin automatik serta cermin pandang belakang elektrokromik. Abarth 595 Pista ini bakal membuat kemunculannya di Geneva nanti ditemani motosikal edisi khas Abarth iaitu Yamaha XSR 900 Abarth.