Bulan lalu, Tata Motors telah menyiarkan satu gambar teaser yang menunjukkan model lima pintu terbarunya yang dinamakan sebagai Tigor, dengan gaya belakang unik, menggunakan C pillar yang landai seperti fastback. Walaupun begitu, Tata menggelar gaya ini sebagai styleback dan mendakwa ia adalah kereta India pertama yang menggunakan gaya tersebut.

Kini, Tata telah membuka tempahan untuk Tigor di India, dengan bayaran hanya INR 5,000 (RM338), namun harga sebenarnya masih belum dikeluarkan. Menurut laporan daripada laman Rushlane, Tigor akan dilancarkan secara rasmi pada 29 Mac ini dan sekiranya mereka yang membayar tempahan tadi bertukar fikiran, wang mereka akan diberikan kembali.

Tigor sebenarnya diasaskan daripada model Tiago dan ia juga akan ditawarkan dengan pilihan enjin sama iaitu unit tiga silinder petrol 1.2 liter Revotron yang berkemampuan 85 PS dan 114 Nm, dan tiga silinder diesel 1.05 liter Revotorq yang mampu menghasilkan 70 PS dan 140 Nm tork. Kedua-dua enjin ini dipadankan bersama transmisi manual lima kelajuan sahaja untuk waktu awal ini.

Kereta ini juga adalah model ketiga Tata (selepas Tiago dan Hexa) yang menggunakan falsafah rekaan IMPACT, dan melibatkan penggunaan barangan yang bergaya seperti lampu hadapan projector 3D dengan lensa smoked, lampu siang LED, kemasan plastik hitam, lampu belakang LED berbentuk tajam, rim 15 inci (untuk varian petrol) dan garis badan yang jelas.

Pada bahagian dalam pula, Tigor menggunakan kokpit dua tona warna, pengawal suhu automatik, sistem informasi dan hiburan Harman dengan lapan pembesar suara, kamera undur, mod pemanduan Eco dan City (untuk model petrol) dan perehat tangan belakang.

Rekaan bahagian belakang fastback pada Tigor ini memberikannya kelebihan pada ruang simpanan, di mana ia menawarkan 419 liter ruang di belakangnya, bersama ruang kelegaan kepala yang kekal selesa untuk penumpang. Tigor juga mempunyai kapasiti tangki bahan api 35 liter, jarak roda 2,450 mm, panjang 3,992 mm, lebar 1,677 mm, tinggi 1,537 mm, brek cakera di hadapan dan brek dram di belakang.