Walaupun sebelum ini telah diumumkan perlaksaannya akan dimulakan 1 April lalu, Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) yang menyatukan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalan Raya (KEJARA) hanya akan berkuatkuasa sepenuhnya pada 15 April ini, menurut laporan The Star.

“Kami memberikan semua pengguna jalan raya tempoh penangguhan selama dua minggu. Menjelang 15 April, kami akan mengazetkan sistem demerit. Untuk masa sekarang, ia masih lagi dalam peringkat percubaan. Pengguna jalan raya yang dikesan melakukan kesalahan melebihi had laju dan tidak mematuhi lampu isyarat menerusi kamera automatik kami dalam tempoh percubaan ini akan diberikan peringatan,” kata menteri pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai kepada pemberita di Sepang hari ini.

Setakat ini, sebanyak 14 kamera AES telah dipasang di seluruh negara, tetapi angkanya akan meningkat “dari masa ke masa,” kata Liow.

Laporan sebelum ini menyebut, sistem markah demerit Kejara ini akan dimulakan dengan dua kesalahan iaitu melebihi had laju dan melanggar isyarat lampu merah. Kesemua pengguna jalan raya akan bermula dengan diberikan 20 mata, dan lesen mereka akan digantung sekiranya kesemua mata telah ditolak (saman juga akan diberikan pada setiap kesalahan dilakukan).