Satu kenyataan telah dikeluarkan oleh Yamaha Motor Co. Ltd., Jepun untuk memanggil balik pemilik motosikal jenis FZ-09, FJ-09 dan XSR 900 tahun 2015 hingga 2017 berikutan masalah pada bahagian pemegang. Di Malaysia, FZ-09 dan FJ-09 masing-masing dikenali sebagai MT-09 dan MT-09 Tracer, dan ia dijual secara rasmi oleh Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd.

Masalah yang telah dikesan pada bahagian pemegang motosikal ini adalah ia boleh menjadi longgar kerana masalah cat, serta kekurangan jumlah cecair pengunci skru (thread lock) yang digunakan pada skru yang mengikat bahagian tersebut. Ini seterusnya berkemungkinan mengakibatkan pemegang motosikal jadi longgar, dan boleh membawa kepada perkara yang tidak diingini.

Untuk pemilik di Malaysia, Hong Leong Yamaha Motor telah mengeluarkan kenyataan bahawa syarikat sedang bersiap sedia untuk panggilan semula ini dan satu kenyataan rasmi akan dikeluarkan tidak lama lagi. Sementara itu, pemilik masih boleh menunggang motosikal dan hanya perlu melakukan penjagaan seperti yang tertera dalam manual motosikal.