Kia telah melancarkan Rio baharu pada Indonesia International Motor Show (IIMS) 2017 yang kini sedang berlangsung. Hatchback generasi baharu ini dijana oleh enjin 1.4 liter NA berkuasa 100 PS dan tork maksima 133 Nm. Enjin Dual CVVT tersebut dipadankan dengan pilihan transmisi empat kelajuan automatik atau enam-kelajuan manual.

Kedua-dua varian manual dan automatik berkenaan walau bagaimanapun hadir dengan kemasan dan kelengkapan lain yang sama untuk pasaran Indonesia. Ia diberikan roda aloi berdiameter 15-inci bersama tayar 185/65R15, penghawa dingin manual dan juga pemain audio utama 2-DIN tanpa skrin sesentuh (walaupun ruang berkenaan jelas untuk menempatkan skrin).

Ciri lain yang diberikan secara standard termasuk lampu hadapan automatik projektor halogen, lampu nyalaan siang LED, lampu kabus, paparan MID LCD 3.5-inci, Bluetooth, butang audio pada stereng, dua-beg udara serta bumbung suria.

Kia Rio baharu dijual pada harga bermula 250 juta rupiah (RM81,484) untuk pasaran Indonesia dan dibawa secara CBU. Model ini juga dijangka bakal di bawa oleh Naza Kia ke pasaran Malaysia pada suku kedua tahun ini. Seperti model-model sebelum ini, Malaysia biasanya turut menerima varian dengan kelengkapan lebih tinggi, tetapi pastinya kita juga tidak akan menerima transmisi manual.

Web editor kami, Izwaashura Sadali, telah memandu uji Rio generasi baharu ini di Australia Februari lalu dan anda boleh membaca ulasannya di sini.