Pameran Indonesia International Motor Show (IIMS) yang baru sahaja berakhir menyaksikan banyak kenderaan terkini dipamerkan, seperti Mitsubishi XM, Suzuki Ignis, Kia Rio, Honda CR-V dan Daihatsu Ayla. Tetapi, bagaimana pula dengan motosikal? Selain membuat liputan berkenaan kereta, wakil kami yang ke sana juga sempat mengambil gambar beberapa motosikal buatan khas yang dipamerkan.

Berdasarkan model yang ada, jelas, tema cafe racer dan scrambler masih lagi menjadi kegemaran. Sebuah cafe racer berenjin Ducati di situ mengingatkan kepada motosikal lumba Paul Smart apabila ia menggunakan tetapan brek seperti daripada motosikal lumba tahun 60-an.

Berhampiran dengannya terdapat sebuah Honda CB650, yang menggunakan enjin empat silinder berpenyejukan udara, dan digayakan dengan konsep scrambler dan lampu utama bertingkat. Turut digunakan adalah rim Comstar, pemegang flat-tracker, gaitered fork, tempat duduk rata dan pelindung enjin.

Sebuah motosikal drag bergaya bobber, lengkap dengan tayar bunga kasar turut menghiasi ruang pameran, dan ia menggunakan tangki berwarna krom dan hiasan garis lumba Martini-Rossi pada bahagian fender belakang. Motosikal ini dikuasakan oleh enjin V-Twin Harley-Davidson dan turut menggunakan fork jenis springer di hadapan, serta angkup brek enam piston.

Sebuah motosikal yang cukup menarik perhatian adalah chopper yang menggunakan rim cukup besar, dalam jangkaan kami sekitar 30 inci di hadapan. Konsep besi yang dikilat dan krom menghiasi sebahagian besar motosikal ini dan kerangkanya dibina dengan jenis hardtail.

Untuk model cafe racer, Street Fairing & Co membawa beberapa buah motosikal untuk dipamerkan, dan ia meniru gaya jentera lumba tahun 60-an. Model replika ini menggunakan enjin dua lejang satu silinder dan boleh mengimbau kembali memori mereka yang pernah berada di zaman itu.