Selepas dipertontonkan buat pertama kalinya hujung minggu lalu, Toyota C-HR kini dilihat pula berada di atas jalan raya di sini. Seorang pembaca paultan.org, Amirul, terlihat model kenderaan terbabit ketika ia sedang keluar dari pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Putrajaya.

Unit Toyota C-HR berkenaan berkemungkinan sedang dinilai dan menjalani ujian untuk vehicle type approval (VTA) oleh pihak berkuasa berkenaan. Melihat daripada penampilan luarannya, ia kelihatan sama seperti unit yang dipamerkan minggu lalu.

Iaitu, Toyota C-HR dengan spesifikasi Australia, yang menggunakan enjin 1.2L turbo, dengan spesifikasi asas peringkat kemasukan. Kami difahamkan, varian ini tidak akan ditawarkan untuk pasaran di sini. Enjin berkenaan menjana sejumlah 114 hp kuasa dan 185 Nm tork.

Untuk Malaysia, kebarangkalian yang sangat besar untuk kita menerima Toyota C-HR yang dikuasakan oleh enjin 2.0L yang kapasitinya lebih besar, dengan janaan kuasa 150 hp dan 193 Nm tork. Transmisi CVT dijangka akan dipadankan pada unit ini nanti.

Setakat ini, masih belum ada perincian rasmi yang didedahkan bagi spesifikasi varian yang akan dijual di sini nanti. Persoalan tentang bila model ini akan dilancarkan di Malaysia juga masih menjadi teka-teki; dari apa yang fahami, anggarannya ialah paling awal hujung tahun ini, atau mungkin juga awal tahun depan.

Toyota C-HR di Malaysia