The new Volvo XC60

Enjin diesel generasi terkini yang digunakan pada model-model Volvo sedia ada mungkin merupakan yang terakhir, memandangkan kos untuk mengurangkan pembebasan nitrogen oksida menjadi semakin mahal. Perkara ini didedahkan oleh CEO Volvo, Hakan Samuelsson dalam satu temuramah dengan Frankfurter Allgemeine Zeitung, seperti yang dilaporkan oleh Autonews.

Bagaimanapun, syarikat itu akan tetap meneruskan kerja-kerja terhadap barisan enjin diesel Drive-E yang ada kini untuk menepati piawaian emisi akan datang, dengan pengeluarannya dijangka berakhir pada 2023. Ini disebabkan oleh populariti kenderaan diesel di Eropah, merangkumi lebih 50% daripada pendaftaran keseluruhan di sana.

Sebab lain adalah kerana pengnalan peraturan baru, di mana had purata pembebasan karbon dioksida pengeluar kenderaan Eropah perlu diturunkan dari 130 g/km kepada 95 g/km pada 2021. Kos untuk membolehkan enjin menepati piawaian ini dengan standard anti-pencemaran yang tinggi adalah tidak berbaloi bagi Volvo.

Untuk itu, Volvo akan menumpukan perhatian terhadap pembangunan teknologi elektrik bagi model-model masa depan, dan sudah mempunyai perancangan untuk memperkenalkan kenderaan elektrik sepenuhnya pada 2019. Kenderaan bateri elektrik (BEV) akan diasaskan kepada Compact Modular Architecture (CMA), yang turut termasuk model seperti XC40 dan S40 serba baru.

Bentuk lain teknologi elektirk untuk kenderaan yang akan ditumpukan ialah sistem hibrid, melalui enjin T8 Twin Engine plug-in hybrid pada XC90 dan XC60. Turut didedahkan ialah yang terbaru, T5 Twin Engine bagi model-model CMA.