Renault mengumumkan bahawa model terbaru Megane RS mereka akan membuat penampilan umum pertama semasa pusingan perlumbaan F1 di Monaco tahun ini. Perincian berkenaan hot hatch ini masih belum diberikan, tetapi kami diberitahu bahawa kereta tersebut akan menggunakan corak lumba hitam dan kuning sebagai menandakan warna Renault Sport.

Ini berkemungkinan besar sama seperti kereta tanpa pelekat yang kita pernah lihat pada Mei lalu, yang mempunyai pelbagai konsep rekaan yang tidak dapat dilihat pada Megane biasa. Ini termasuk badan yang lebih lebar, dua muncung ekzos tengah yang besar dan bampar belakang dengan diffuser.

Gambar teaser Megane RS terbaru yang dikeluarkan oleh Renault menunjukkan satu lagi tanda spesifik bagi model RS – lampu LED pada bampar hadapan rekaan barunya, yang diletakkan mengikut motif Renault Sport yang dipanggil sebagai ‘R.S Vision’. Lampu siang LED berbentuk C yang sudah menjadi tanda unik model ini masih boleh dilihat digunakan.

Megane RS sebelum ini dilaporkan akan dikuasakan oleh enjin empat silinder 2.0 liter turbocharged, dan mampu menghasilkan sehingga lebih daripada 300 hp. Enjin ini akan datang bersama kotak gear manual enam kelajuan ataupun automatik klac berkembar EDC (pertama kali bagi Megane RS), dengan kuasa disampaikan kepada roda hadapan.

GALERI: Unit ujian Renault Megane RS 2018 yang menggunakan badan Megane GT