Porsche telah menghasilkan model tertinggi dalam barisan modelnya iaitu 911 pada tahun 1963 untuk menggantikan model 356 ketika itu. Sehingga kini, model lagenda tersebut kini telahpun dibina sehingga ke generasi ketujuh dan unit ke 1-juta telah pun dihasilkan dan diumumkan minggu lalu.

Selain dari video penghasilan unit ke-sejuta berkenaan, Porsche turut menyiarkan satu lagi video bagi memaparkan evolusi kereta sport berenjin belakang tersebut. Menurut Porsche, “Kesinambungan rekabentuk 911 adalah unik dalam sejarah automotif – dari generasi pertama hingga yang terkini.”

Walaupun dalam era SUV ini menyaksikan jualan Macan dan Cayenne mengatasi jumlah jualan 911, kereta sport berkenaan masih lagi kekal sebagai “model paling penting secara strategik dalam barisan produk,” menurut Porsche dan ia “memainkan peranan penting bagi Porsche kekal sebagai salah sebuah pengeluar kenderaan paling untung di dunia.”

Lebih dari 70% Porsche 911 yang dijual sejak tahun 1964 masih lagi dalam keadaan baik dan masih lagi dipandu sehingga sekarang. Ini bermaksud, lebih dari 700,000 unit 911 diseluruh dunia masih lagi berkhidmat di atas jalan raya – membuktikan kualiti yang diberikan secara konsisten pada setiap model.