Kami telah mendedahkan perincian dan spesifikasi Proton Iriz 2017 yang telah diperhalusi sebelum ini. Kini, kami tampilkan pula video berkenaan hatchback segmen-B berkenaan dan apa pula tanggapan awal kami setelah memandunya buat pertama kali.

Proton Iriz 2017 menampilkan perubahan yang sangat minimal berbanding model sedia ada. Untuk varian 1.6 Premium, ia diberikan imej lebih garang dengan tema warna dua-tona dan lebih elemen hitam berkilat diberikan pada spoiler belakang, bumbung, penutup cermin sisi, dan kemasan di atas gril hadapan.

Bahagian dalaman, ia kini menerima paparan instrumen dan tombol gear dari Persona serta karpet kaki baharu. Varian Premium pula kini dilengkapi skrin infotainmen baharu yang membolehkan hubungan mirror-link kepada telefon pintar berfungsi.

Namun, Proton sebenarnya lebih menumpukan terhadap memperhalusi Iriz 2017 ini. Cagak enjin telah dikurangkan dari empat kepada hanya tiga bagi mengurangkan getaran enjin ke badan, dan juga diberikan pakej tebatan bunyi baharu. Talaan pada kotak komputer enjin dan transmisi juga telah dirombak bagi memberikan respon yang lebih baik serta kuasa yang lebih linear.

GALERI: Proton Iriz facelift 2017 1.6 Premium