Perodua dan Grab Malaysia semalam menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) untuk memberikan perkhidmatan dengan nilai tambah seperti pakej harga istimewa hinggalah kepada kadar kompetetif sewa-beli bagi pemandu GrabCar.

“Langkah ini antaranya merupakan cara baru untuk Perodua kerana melaluinya kami dapat mengetengahkan barisan produk yang ada dalam skala yang lebih meluas melalui Grab,” jelas Pengarah Urusan Perodua Sales Sdn Bhd, Datuk Dr Zahari Husin.

“Antara perkara yang terkandung di dalam MoU ini ialah pakej harga istimewa melalui Bahagian Jualan Korperat dan Kerajaan, yang membolehkan pendaftaran kenderaan bagi pemandu Grab dilakukan dalam tempoh singkat, pusat sehenti bagi servis dan alat ganti serta pembaharuan insurans dan cukai jalan,” tambah beliau.

“Sebagai peneraju platform perkhidmatan perkongsian kenderaan atas talian di Asia Tenggara, kami akan memberikan tumpuan secara berterusan terhadap bagaimana untuk memberdayakan 620 juta orang di rantau ini agar mereka boleh menikmati pengangkutan yang selamat, cekap dan berpatutan,” jelas Ketua Grab Malaysia, Sean Goh.

Model-model yang ditawarkan oleh Perodua untuk tujuan ini adalah Bezza, Myvi dan Alza. Majlis ini berlangsung di bilik pameran Perodua Petaling Jaya, dan turut disaksikan oleh Presiden dan CEO Perodua, Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh bersama Pengarah Grab Inc., Nick Tan.