Mula diperkenalkan ketika Pameran Permotoran Geneva awal tahun ini, Volkswagen Arteon mewarisi reka bentuk coupe empat-pintu mirip model CC. Dan kini, syarikat itu mengeluarkan lebih banyak gambar terperinci model berkenaan.

Dibangun menggunakan platform MQB (Modular Transverse Matrix), Arteon memiliki binaan 4,862 mm panjang, 2,841 mm jarak antara roda, 1,817 mm lebar dan 1,427 mm tinggi dan ditawarkan dengan barisan enjin petrol empat-silinder dan diesel syarikat itu.

Ini termasuk enjin 1.5 liter TSI dengan janaan 148 hp, enjin 2.0 liter TSI dengan janaan 187 hp, dan enjin 2.0 TDI turbodiesel dalam versi janaan 148 hp, 187 hp dan 236 hp. Bagi pilihan transmisi, model asas datang dengan kotak gear enam-kelajuan manual, sementara yang lain dengan transmisi DSG automatik klac berkembar tujuh-kelajuan.

Terdapat tiga tahap kemasan yang ditawarkan – Arteon, Arteon Elegance dan Arteon R-Line. Versi Elegance antaranya dilengkapi cermin sisi warna krom, lampu belakang LED, benang dengan kontras pada pembalut kerusi kulit Alcantara dengan penghaba, serta rim 18-inci aloi Muscat.

R-Line merupakan penampilan model ini yang paling sporty. Menggunakan antaranya bukaan kemasukan udara hitam berkilat, stereng sport dalam balutan kulit, tempat duduk balutan kulit Alcantara, rim 18-inci Sebring, bampar R-Line dan hujung ekzos dengan kemasan krom.

Datang standard bagi model Arteon ialah lampu utama LED, lampu nyalaan siang LED, Keyless Go, sistem audio dengan lapan pembesar suara, kawalan pendingin secara elektronik, Progressive Steering dan lain-lain. Papan pemuka di ruang dalaman mewarisi rekaan yang hampir sama dengan yang ada pada Passat.

Dari segi keselamatan, Arteon dilengkapi dengan barisan teknologi yang menyeluruh; Adaptive Cruise Control (ACC), Emergency Assist generasi kedua, Lane Assist, lampu adatif di selekoh, PreCrash, Side Assist dan Sign Assist.