Sejak 23 Mei lalu, Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) Fasa 2 yang menghubungkan Jalan Tun Razak ke Jalan Tuanku Abdul Halim dan Karak mula dibuka untuk pengguna jalan raya.

Menerusi laporan Bernama, DUKE 2 yang menghubungkan Jalan Tun Razak ke Jalan Tuanku Abdul Halim dan Karak melalui Tun Razak Link (TR Link) mampu menjimatkan masa perjalanan hingga 15 minit untuk ke Plaza Tol Batu atau Plaza Tol Sentul Pasar.

Ia melibatkan laluan sejauh sembilan kilometer yang menghubungkan Jalan Tun Razak iaitu berhampiran Hospital Kuala Lumpur ke persimpangan Sentul Pasar di Jalan Gombak yang dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas di Jalan Pahang khusus di Bulatan Pahang yang merupakan antara kawasan sesak pada waktu puncak.

Menurut pihak pengurusan DUKE, sejak dibuka kepada lalu lintas, purata 3,000 kenderaan menggunakan laluan TR Link sehari.

Sebahagian besar Fasa 2 DUKE yang sejauh 16.4 kilometer dan menelan belanja RM1.18 bilion melibatkan pembinaan jalan bertingkat. Ia juga merangkumi TR Link dan Sri Damansara Link yang dihubungkan dengan Duke Fasa 1.

Projek Fasa 2 yang dijangka siap sepenuhnya antara Ogos atau September ini dikendalikan Konsortium Lebuhraya Utara-Timur (KL) Sdn Bhd dengan kerjasama Ekovest.