Toyota bakal tampil ke Tokyo Toy Show tahun ini dengan menampilkan roadster konsep untuk kanak-kanak yang digelar Camatte Petta. Kereta dengan panjang lebih tiga meter dan dikuasakan dengan motor elektrik ini diberikan tiga tempat duduk termasuk pemandu.

Camatte Petta direka bagi membolehkan kanak-kanak mendapat pendedahan awal bagaimana untuk menggunakan roda stereng dan juga pedal brek serta pendikit. Tempat duduk untuk orang dewasa turut direka pada Camette Petta ini bagi membolehkan kanak-kanak berkenaan dipantau ketika memandu, serta diberikan tunjuk ajar bagi meningkatkan lagi kemahiran memandu mereka.

Toyota bukan sahaja menampilkan roadster ini pada acara berkenaan, malah turut membawa keseluruhan ‘sekolah memandu’ bagi pemandu muda merasai sendiri pengalaman bagaimana untuk belajar memandu dan seterusnya memperolehi ‘lesen memandu’ setelah lulus ujian yang disediakan.

Selain dari memandu, kanak-kanak yang mengambil bahagian turut diberikan peluang bagi menentukan rekaan sendiri untuk kereta mereka menggunakan pelekat dan panel badan magnetik pada roadster ini.

Bagi peserta yang tidak cukup tinggi untuk memandu Cametta Petta berkenaan, mereka masih lagi boleh cuba untuk mendapatkan ‘lesen memandu’ tersebut menggunakan simulator Camatte 57s yang turut disediakan.