Telah disahkan bahawa Honda Accord 2018 akan melakukan penampilan perdana tahun ini. Sedan generasi akan datang ini akan diperkenalkan di Amerika Syarikat (US), di mana ia merupakan pasaran terbesar buat Accord. Ini diumumkan sendiri oleh presiden dan CEO Honda Takahiro Hachigo dalam mesyuarat Honda 2017 di Jepun.

Menurut Hachigo, model serba baharu Accord ini akan melonjakkan “rekaan terkini dan pengalaman pemanduan”. Malah bos besar syaraikat automotif terkemuka dunia ini turut berkata “kami akan melancarkan hala tuju rekaan baharu di pertunjukan auto pada musim luruh ini,” di mana kemungkinan besar Accord baharu tersebut akan mendahului imej terkini dalam keluarha Honda. Kami telah pun memaparkan beberapa foto spyshot sebelum ini, namun tiada satu pun yang benar-benar membongkarkannya.

Sepertimana Civic, Accord generasi ke-10 ini mungkin menggunakan enjin yang sama dengan CR-V di pasaran US, termasuk 2.4 liter naturally-aspirated DOHC i-VTEC pancitan-terus empat-silinder dengan kuasa 184 hp pada 6,400 rpm dan tork 244 Nm pada 3,900 rpm. Honda turut mengesahkan enjin 1.5 liter DOHC VTC turbo, pada CR-V yang mampu menghamburkan kuasa pada 190 hp pada 5,600 rpm dan tork 243 Nm dari takat 2,000 hingga 5,000 rpm, dan mungkinkan ia bakal dipadankan dengan Accord akan datang?

Honda juga telah mempunyai model transmisi automatik 10-kelajuan yang dipasarkan di USA (bagi model Odyssey), dan unit torque converter ini juga mungkin akan digunakan pada Accord juga. Persoalan lain, adakah Honda bakal memadankan transmisi manual enam-kelajuan bagi model asas? Mungkin Accord manual agak pelik bagi kita di Asia, tetapi ia agak digemari di US. Mungkin perkara ini tidak mustahil kan?