Sempena dengan Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang tiba ini, Puspakom akan akan melancarkan kempen #drivesafenoregrets dengan menawarkan perkhidmatan Pemeriksaan Kenderaan Persendirian Sukarela atau Voluntary Vehicle Inspection (VVI) secara percuma mulai 13 Jun 2017 sehingga 23 Jun 2017 di pusat pemeriksaan kenderaannya.

Kempen #drivesafenoregrets ini bertujuan meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap kepentingan pemanduan berhemah, dan juga menggalakkan pemilik kenderaan menjalankan pemeriksaan VVI di Puspakom bagi memastikan kenderaan mereka berada di dalam keadaan yang selamat sebelum balik ke kampung dimusim perayaan nanti.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif PUSPAKOM, Mohammed Shukor Ismail, “Pemeriksaan VVI ini merangkumi 25 peringkat ujian secara menyeluruh termasuk ujian Pengeluaran Asap, Gelincir Sisi, Suspensi, Ketelusan Cahaya Cermin, Brek serta Lampu. Laporan VVI akan dikeluarkan sejurus selepas pemeriksaan kenderaan dijalankan dan laporan ini boleh digunakan oleh pemilik untuk mengetahui keadaan kenderaan mereka dan mengesan sebarang kerosakan. Pemilik kenderaan seterusnya seterusnya boleh melakukan pembaikan dan penyelenggaraan yang sewajarnya.”

Pemeriksaan VVI percuma ini akan dijalankan di semua pusat pemeriksaan Puspakom, kecuali di Shah Alam, Taman Bukit Maluri, Mak Mandin dan Kota Bharu, yang dikhaskan untuk pemeriksaan kenderaan perdagangan sahaja.

“Pada musim perayaan yang sama pada tahun lepas, pihak kami telah memeriksa sejumlah 3,000 buah kenderaan. Melalui kempen #drivesafenoregrets ini, kami mensasarkan peningkatan sebanyak 10% jumlah pemeriksaan kenderaan pada tahun ini. Kami berharap lebih ramai pemandu mengambil inisiatif menghantar kenderaan mereka untuk pemeriksaan VVI secara percuma ini bagi memastikan kenderaan berada dalam keadaan terbaik pada musim perayaan ini,” sambung Shukor.

Kempen VVI secara percuma ini akan bermula dari jam 8.00 pagi sehingga 5.00 petang setiap hari (tertakluk kepada waktu operasi setiap cawangan di negeri berlainan). Pelanggan VVI akan diberi keutamaan di mana pelanggan boleh terus mengunjungi cawangan Puspakom tanpa perlu membuat sebarang temujanji.

Sempena kempen ini, Puspakom juga menganjurkan Pertandingan #drivesafenoregrets ‘Write Caption & Win’, di mana para pelanggan berpeluang memenangi hadiah-hadiah menarik yang ditawarkan. Para pelanggan hanya perlu hadir menjalani pemeriksaan VVI dengan menghantar kapsyen gambar melalui “private message” di Facebook Puspakom. Pemenang hadiah Super Grand Prize akan ditentukan berdasarkan jumlah ‘Like’ tertinggi dan juga komen kapsyen yang paling kreatif.

Sebelum ini, kami telah pun diberi peluang untuk menjadi salah seorang Pemeriksa Kenderaan di Puspakom bagi memberikan gambaran sebenar bagaimana pusat pemeriksaan kenderaan ini beroperasi. Anda boleh baca laporan berkenaan pada pautan ini.