Hasil mesyuarat khas bersama Grab Malaysia semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nancy Shukri menggesa penyedia perkhidmatan e-hailing itu agar menguatkuasakan butang panik pada aplikasi perkhidmatannya untuk keselamatan penumpang selewat-lewatnya 31 Julai ini.

“Dalam mesyuarat berkenaan turut membincangkan kaedah yang diguna pakai untuk melantik pemandu GrabCar serta langkah pencegahan insiden buruk kepada penumpang. Mereka menyatakan komitmen dan kesediaan untuk melaksanakan butang panik tersebut dengan segera untuk memastikan keselamatan pengguna,” katanya menurut laporan Bernama.

Nancy berkata butang panik pada aplikasi itu mempunyai Sistem Kedudukan Global (GPS) yang akan dihubungkan dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk memantau keselamatan pengguna.

Jelasnya, pengusaha GrabCar juga menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan SPAD bagi menangani sebarang kejadian yang tidak diingini atau masalah kepada penumpang pada masa akan datang.

Semalam, SPAD mewajibkan semua penyedia perkhidmatan e-hailing mengemukakan rekod pemandu mereka kepada SPAD mulai 16 Jun ini.