Sebelum pelancaran secara rasminya yang dijangka berlangsung pada Julai ini, Honda Malaysia telah pun mendedahkan dua varian utama yang bakal ditawarkan iaitu 1.5L VTEC Turbo dan 2.0L natural-aspirated bagi SUV CR-V generasi kelima ini, walau bagaimana pun, tidak dinyatakan secara spesifik berapa jumlah varian yang bakal ditawarkan serta perincian lanjut mengenainya.

Namun difahamkan, Honda CR-V 2017 ini yang sudah dibuka tempahannya, bakal ditawarkan dengan tiga varian turbo, dengan model spesifikasi tertinggi 1.5L VTEC Turbo 2WD yang dilengkapi Lanewatch dan Honda Sensing. Namun kedua-dua teknologi terbabit tidak ditawarkan bagi varian kedua tertinggi iaitu 1.5L Turbo AWD (seperti mana yang didedahkan di Kota Kinabalu hujung minggu lalu).

Manakala varian ketiga pula, 1.5L Turbo 2WD pula telah didedahkan dalam acara khas yang turut mendedahkan fungsi dan kegunaan Honda Sensing, yang berlangsung semalam. Manakala varian paling asas, 2.0L i-VTEC 2WD, pula telah dipertontonkan di Pulau Pinang dua minggu lalu. Namun demikian, varian 2.0 liter 4WD tidak ada tanda-tanda akan menyertai barisan CR-V 2017 di negara ini. Jika ada, barisan CR-V 2017 ini akan ada lima varian untuk Malaysia.

Varian turbo dijanakan oleh enjin 1.5 liter direct injection turbocharged, dengan kuasa sebanyak 193 PS dan 243 Nm tork di antara 2,000 hingga 5,000 rpm, manakala model asas akan mengekalkan enjin NA 2.0 liter sama, dengan kuasa 155 PS dan 190 Nm. Kedua-dua model mendapat transmisi CVT Earth Dream daripada Honda sendiri, menggantikan unit automatik lima-kelajuan sebelum ini.

Selain itu, Honda Malaysia telah mengesahkan semua barisan CR-V 2017 untuk pasaran Malaysia hanya didatangkan dengan versi lima-tempat duduk.

Menurut sumber dari Honda Malaysia, versi tujuh-tempat duduk tidak dibawa masuk ke pasaran tempatan, selepas kaji selidik dilakukan. Di mana pembeli dalam pasaran sasaran berpendapat tempat duduk ekstra bukanlah sebab utama yang perlu dipertimbangkan. Ini kerana, ruang yang lebih luas lebih diberi keutamaan, maka sebab itulah pasaran kita hanya menerima model lima-tempat duduk sahaja.

Honda CR-V 2017 1.5L Turbo Premium

Honda CR-V 2017 1.5L 2WD