Sarawak menetapkan sasaran untuk untuk menyiapkan pembinaan rangkaian jalan raya menjelang 2030 agar negeri ini mempunyai ketersambungan sepenuhnya melalui projek Lebuhraya Pan Borneo bagi merangsang pembangunan baharu di sepanjang lebuh raya itu.

Menurut Ketua Menteri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg, hubungan melalui jalan raya yang sangat penting itu akan menarik lebih banyak pelabur mengambil bahagian dalam pelbagai projek pembangunan serta membantu merancakkan lagi aktiviti ekonomi di negeri ini, laporan Bernama.

Selain itu, kerajaan negeri juga akan memberi tumpuan terhadap beberapa rancangan penting, termasuk pembinaan sebuah landasan Transit Aliran Ringan (LRT) serta pelaksanaan dan pentauliahan lebih banyak loji tenaga, empangan, pembesaran pelabuhan, dan projek di bawah Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (Score).

Lebuhraya Pan Borneo bagi Sarawak melibatkan 11 pakej jajaran yang keseluruhannya sepanjang 1,089 km ini. Dengan nilai RM12.5 bilion, pakej-pakej tersebut ialah Sematan ke Jambatan Sungai Moyan sepanjang 95km, persimpangan Pantu ke Batang Skrang (89km), Batang Skrang ke Jambatan Sungai Awik (68km) dan Jambatan Sungai Awik ke Persimpangan Bintangor (64km).

Malah ia turut melibatkan Jambatan Sungai Kua ke Jambatan Sungai Arip sepanjang 64km, Jambatan Sungai Arip ke Persimpangan Bintulu (65km), Persimpangan Bakun ke Sungai Tangap (77 km) dan Persimpangan Sungai Tangap ke Pujut Link Road (80km).

Ia merupakan fasa pertama pelaksanaan Lebuhraya Pan Borneo Sarawak membabitkan berjumlah keseluruhan RM16.5 bilion dan dijangka siap dalam tempoh lima tahun iaitu pada 2021.