Nampaknya Naza Kia kini sudah bersiap sedia untuk memperkenalkan Kia Rio terbaru untuk pasaran Malaysia. Pernah dilihat sedang diuji di sini, kinisebuah video teaser telah dipertontonkan melalui laman Facebook rasmi mereka, sekali gus memberi petanda bahawa model berkenaan sudah semakin hampir dengan tarikh pengenalannya di sini.

Kini lebih panjang, lebih lebar dan lebih rendah berbanding model sebelumnya, Kia Rio menampilkan penggayaan yang lebih matang, serta rekaan ruang dalaman yang lebih kemas dan ergonomik. Keluasan ruang dalamannya juga kini bertambah hasil daripada badan kenderaan yang lebih besar.

Begitu juga dengan bahagian but barangan yang bertambah kapasitinya walaupun dengan bahagian overhang belakang yang lebih pendek. Kerangka yang digunakan juga diperkukuh, dengan sistem suspensi yang ditala untuk memberikan kestabilan dan kendalian yang lebih responsif.

Walaupun menerima membaharuan yang menyeluruh dari segi rekaan, untuk pasaran Malaysia, Rio baru ini akan kekal menggunakan enjin 1.4 liter empat-silinder terdahulu yang menghasilkan 109 PS/137 Nm yang dipadankan dengan kotak gear empat-kelajuan automatik.

Kia menyatakan transmisi automatik lima-kelajuan turut ada dibangunkan, tetapi masih belum mengesahkan jangka waktu untuk memperkenalkannya lagi – selain menyatakan mungkin akan berlaku kenaikan harga nanti. Ikuti laporan pandu uji Kia Rio 2017 yang sempat kami cuba di Australia awal tahun ini.

Kia Rio 2017