Pembina Honda Civic Type-R untuk kejohanan global Touring Car Racing (TCR) – JAS Motorsport, hadir dengan pendedahan rupa jentera baharu mereka yang diasaskan dari Civic-R FK8 generasi baharu untuk menggantikan jentera FK2 Type-R sedia ada.

Jentera perlumbaan versi baharu berkenaan menampilkan ruang roda lebih besar untuk memuatkan tayar dan rim lebih lebar bagi menghasilkan trek-roda yang lebih lebar. Ia juga diberikan kit aero lain yang lebih signifikat bersama sayap GT bersaiz besar pada bahagian belakang.

Honda Civic Type-R versi perlumbaan sebenar ini bakal dijana oleh enjin 2.0 liter VTEC turbo asal, tetapi diberikan pengubahsuaian bagi memberikan kuasa akhir 334 PS/420 Nm berbanding kuasa sebenar 320 PS/400 Nm. JAS Motorsport menawarkan pilihan transmisi untuk bakal pembeli yang akan menggunakan jentera ini untuk perlumbaan TCR berkenaan – sama ada manual konvensional atau jenis sequential.

Honda Civic Type-R TCR ini bakal membuat kemunculan sulungnya pada perlumbaan tersebut untuk musim 2018. Siri perlumbaan TCR ini diperkenalkan pada tahun 2015, sebagai alternatif lebih murah kepada perlumbaan peringkat tertinggi World Touring Car Championship (WTCC). Antara jentera jenama lain yang turut akan bertanding termasuk VW Golf GTI, Opel Astra, Kia Cee’d dan lain-lain.