Mazda telah mendedahkan foto luaran rasmi pertama bagi model SUV tiga-barisan tempat duduk akan datang, CX-8. Dijangka bakal dijual di Jepun sahaja sebelum penghujung tahun ini.

Menerusi imej yang disebarkan, SUV ini kelihatan agak mirip dengan CX-5 terutamanya pada bahagian hadapannya. Walau bagaimana pun, CX-8 ini lebih tinggi dan bahagian belakangnya pula sedikit sama dengan CX-9 termasuk rekaan roda aloinya.

Foto dalaman yang terlebih dahulu didedahkan sebelum ini dengan imej bahagian kabin dan tiga-barisan tempat duduk. Tidak seperti CX-9, CX-8 ini akan menawarkan konfigurasi enam-tempat duduk, dengan konsol tengah pada barisan-kedua tempah duduk bagi perumah perehat tangan dan tempat letak cawan. Malah pilihan tujuh-tempat duduk juga akan ditawarkan.

SUV ini memiliki ukuran 4,900 mm panjang, 1,840 mm lebar dan 1,730 mm tinggi, CX-8 ini lebih kurang sama saiz dengan CX-9 berbanding CX-5. Berbanding dengan CX-9, ia hanya 175 mm lebih rendah, 125 mm lebih kecil dan 12 mm lebih rendah, tetapi sama jarak rodanya iaitu 2,930 mm. Sebagai perbandingan, CX-5 berukuran 350 mm lebih pendek dan 40 mm lebih rendah, serta 230 mm jarak roda yang lebih pendek berbanding CX-8.

Kuasanya dijanakan dari enjin 2.2 liter SkyActiv-D turbodiesel dengan padanan transmisi automatik SkyActiv-Drive enam-kelajuan. Hamburan kuasanya masih belum didedahkan, namun dijangka antara 172 PS dan 420 NM iaitu sama dengan yang dihasilkan oleh enjin CX-5.