Dengan Honda Civic Type R yang akan mula dipasarkan di Jepun pada 29 September nanti, beberapa pilihan aksesori model berkenaan sudah mula ditawarkan di sana, untuk memberi pilihan kepada bakal pemilik untuk memberi kelainan kepada unit mereka nanti.

Ini termasuk beberapa pertambahan dan aksesori bagi luaran dan juga dalaman model berkenaan, seperti gril merah berkilat yang dilanjutkan sehingga lampu utama. Pelindung cermin sisi juga dihadirkan dalam pilihan warna hitam atau merah, begitu juga dengan lampu kabus LED dengan tint kuning, visor pada pintu dan rim aloi 20-inci Modulo dalam warna Champion White, dengan kos 270,000 yen (RM10,500).

Turut disediakan ialah sayap belakang daripada gentian karbon dengan perincian halus warna merah, yang 1 kg lebih ringan berbanding versi standard. Material yang sama juga turut disediakan bagi peralatan pada bahagian papan pemuka, tuil gear serta kemasan panel pintu.

Honda juga akan menjual tombol gear dalam material kulit berwarna merah dan hitam yang didakwa memberikan permukaan lebih kesat untuk dipegang berbanding tombol aluminium sedia ada. Karpet dan pelapik pintu hitam dan merah Type R melengkapi katalog berkenaan.

Honda Civic Type R akan dijual pada harga 4,500,360 yen (RM174,300) di Jepun. Untuk pasaran tempatan, Honda Malaysia belum mengesahkan sama ada model ini akan dibawa masuk. Tetapi, kami telah di bawa ke Dresden, Jerman untuk sesi pandu uji model ini bulan lalu. Nantikan ulasannya.