Berita dari China melaporkan Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely) sedang mencari calon yang sesuai untuk dilantik sebagai pengerusi baharu Proton. Dan ada perkhabaran menyatakan Li Chungrong iaitu Pengarah dan Timbalan Pengurus Besar Eksekusif Dongfeng Honda Engine bakal menyertai Geely Group sebagai pengerusi Proton.

Laporan portal automotif Gasgoo memetik, “Geely sedang mencari dan memilih pengerusi Proton di seluruh dunia, dan Li Chunrong telah menyatakan hasrat untuk menyertainya. Namun buat masa ini jawatan berkenaan masih kosong,” ujar Timbalan Presiden Geely Group, Yang Xueliang.

Li Chungrong menyertai Dongfeng Auto pada tahun 1987, dan telah mengendalikan pembangunan bagi kenderaan penumpang Dongfeng selama 10 tahun. Beliau baru saja dilantik sebagai Pengarah dan Timbalan Pengurus Besar Eksekusif Dongfeng Honda Engine pada akhir bulan lalu.

Geely telah membeli 49.9% pegangan saham di Proton dan 51% saham di Lotus Group pada Jun lalu, menjadikannya sebagai rakan strategik asing Proton.