Selain motosikal BMW G 310 R 2017 serba baru yang diperkenalkan secara rasmi untuk pasaran Malaysia, terdapat dua lagi model baru tahun 2017 yang diperkenalkan oleh BMW Motorrad Malaysia untuk pasaran tempatan. Yang dimaksudkan ialah BMW S 1000 R dan BMW R 1200 GS Adventure.

BMW S 1000 R 2017 dijual pada harga RM92,900 termasuk GST, tanpa insurans. Ia masih menggunakan enjin 999cc empat silinder sebaris yang terbukti prestasinya, dengan peningkatan terhadap angka janaan kuasanya; 165 hp pada 11,000 rpm (berbanding 160 hp sebelum ini). Beratnya juga dikurangkan sebanyak 2 kg, kini menjadi 205 kg.

Peningkatan lain yang dilakukan termasuk mengoptimumkan bunyi ekzos dan masukan udara pada enjin. Ia kini hadir dengan kit silencer HP Titanium (High Performance) sebagai ciri standard. Sebagai pilihan kepada penunggang, dua mod tunggangan turut disediakan; Rain atau Road, yang membolehkan adaptasi penyaluran kuasa dan tork. Ia juga lengkap dengan ciri kawalan kestabilan automatik (ASC).

Keselesaan penunggang juga diberi peningkatan melalui penggunaan vibration-decoupled handlebar, yang bertindak mengurangkan gegaran yang terhasil daripada sampai ke bahagian pemegang. Untuk ini, bahagian atas sambungan fork juga diberikan rekaan baru. Model ini juga hadir dalam dua pilihan warna baru, Racing Red/Blackstorm dan Catalano Grey. Ini tambah membangkitkan lagi penampilan sporty dan agresif yang dimiliki oleh motosikal sport ini.

Selain itu, BMW R 1200 GS Adventure 2017 juga hadir dengan beberapa pembaharuan teknikal. Antaranya penggunaan judder damper pada aci janaan transmisi yang juga diberi rekaan serta bearing baru serta lampu penunjuk OBD pada paparan meter.

Juga, untuk pertama kali model ini akan ditawarkan dalam warna dan kemasan hitam Triple Black. Bahagian seperti pelindung tengah tangki minyak, penutup ruang barangan dan mudguard depan semuanya digayakan dengan kemasan gelap dan tampil lebih maskulin. BMW R 1200 GS Adventure 2017 dijual pada harga RM116,900 termasuk GST, tanpa insurans.