Semasa sesi pembentangan kepada media Malaysia minggu lalu, ketua jurutera senior di pusat pembangunan dan penyelidikan baharu Geely di Hangzhou Bay, Li Li, memuji bahagian pembangunan casis Proton dan mengatakan kedua-dua pihak mungkin boleh berkerjasama untuk pembangunan model-model akan datang.

“Saya rasa kerjasama kami pada masa hadapan akan menjadi kerjasama menang-menang, tambah-nilai,” kata Li. Beliau turut menambah Geely akan membantu Proton mendapatkan teknologi baharu termasuk memberikan input berharga kepada pengeluar automotif nasional berkenaan dalam usaha pembangunan model-model baharu.

Li turut mengesahkan kerjasama pembangunan Proton dan Geely tidak akan menjadi seperti kerjasama bersama Honda (Perdana yang diasaskan dari Accord generasi kelapan) dan juga Suzuki (Ertiga yang dilencanakan semula), di mana Geely memberi kebebasan kepada Proton untuk melakukan talaan suspensi mereka sendiri, menampilkan DNA pengendaliannya yang sememangnya telah diperakui.

Kerjasama antara Proton dan Geely ini akan dijangka akan memperlihatkan hasilnya pada penghujung tahun hadapan, dengan pengenalan SUV pertama dari Proton yang bakal diasaskan dari SUV Geely Boyue.