Di Jepun, Toyota berkerjasama dengan 7-Eleven untuk memperkenalkan kenderaan serta generator kuasa baru yang dibangunkan oleh Toyota dengan menggunakan hidrogen. Perkembangan itu membolehkan kedua-dua syarikat menjalin kerjasama ke arah pembebasan karbon yang rendah serta kenderaan berasaskan hidrogen untuk masa depan.

Bagi aspek operasi pengedaran 7 Eleven,, trak baru yang dikuasakan oleh fuel cell (termasuk unit peti sejuknya) akan digunakan untuk mengurangkan pembebasan CO2. Turut dalam pertimbangan mereka ialah kedai dengan kelengkapan isian semula hidrogen akan menggalakkan lagi penggunaan generator fuel cell untuk bertindak sebagai sumber tenaga.

Sistem bateri boleh dicas semula setempat yang menggunakan bateri cas semula kenderaan akan turut diperkenalkan di kedai-kedai, selaku sumber kuasa kecemasan dalam keadaan bencana. Ia juga boleh digunakan untuk tujuan membantu menjimatan tenaga serta mengurangkan pembebasan CO2.

Pengeluar kenderaan Jepun itu sedang menilai lebih banyak penggunaan komersial bagi fuel cell hidrogen selain penggunaannya dalam kenderaan seperti Mirai. Sebagai contoh, syarikat itu merancang untuk memperkenalkan bas fuel cell dalam kawasan Tokyo menjelang Olimpik 2020 dan Sukan Paralimpik.