BMW Z4 Concept akhirnya dipertontonkan secara rasmi buat pertama kali di acara Concours d’Elegance di Pebble Beach, dan ia memberi gambaran kepada rupa model Z4 generasi seterusnya. Sekiranya benar penggayaan model konsep ini akan digunakan pada Z4 baru – prototaipnya sudah dijumpai waktu ujian – ia pasti akan menjadi sebuah kereta yang cukup menarik.

Bagi model konsep ini, ia membawa rekaan klasik sebuah roadster, dengan jarak roda yang panjang dan garisan badan yang menghasilkan visual sebuah kereta yang rendah, tetapi turut membawa gaya rekaan baru seperti yang pernah dilihat pada 8 Series Concept.

Rim yang digunakan pula adalah bersaiz 20 inci, dengan rekaan lima cabang, manakala badannya dicat dengan warna Energetic Orange, yang dikatakan oleh BMW sebagai membantu banyak untuk menonjolkan garis badan kenderaan ini secara tiga dimensi. Bahagian dalam pula menggunakan rekaan yang fokus kepada pemandu, dengan panel instrumen dan paparan informasi tengah diletakkan berhampiran sehingga menampakkan ia seperti satu unit yang bersepadu.

Satu perkara unik pada model konsep ini adalah kemasan bahagian dalamnya dibahagikan kepada dua warna utama. Bahagian Sekeliling bahagian pemandu kebanyakannya menggunakan warna hitam, manakala bahagian penumpang pula berwarna coklat. Perbezaan warna ini dilakukan termasuk pada bahagian tempat duduk dan panel pintu.

Seperti yang pernah dilaporkan, Z4 generasi seterusnya sedang dibangunkan oleh BMW bersama Toyota, dan pengeluar Jepun berkenaan akan menggunakan asas kereta yang sama untuk model Supra. Laporan sebelum ini menyatakan platform dan bahagian utamanya adalah sama, tetapi enjin dan sistem pacuannya boleh jadi berbeza. Turut dinyatakan, BMW mahu ia mempunyai bumbung yang boleh dibuka manakala Toyota mahu menjadikannya sebuah coupe.

Masih belum ada kenyataan rasmi menyatakan enjin yang akan diguna tetapi jangkaannya adalah unit turbo empat dan enam silinder, dan akan diikuti dengan varian tertinggi hibrid. Z4 generasi baru ini dijangka masuk ke pasaran pada tahun hadapan.