Seperti yang pernah dikhabarkan, hari ini, NAZA Italia telah pun melancarkan Ferrari 812 Superfast, yang disifatkan sebagai model Ferrari paling berkuasa dan terpantas dalam sejarahnya. Pernah dipamerkan di pentas Geneva International Motor Show 2017 pada Mac lalu, Ferrari 812 Superfast bukan sahaja menampilkan banyak ciri yang inovatif, bahkan mengimbau kembali sejarah kegemilangan yang tercipta oleh Prancing Horse pada 1947, iaitu 70 tahun yang lalu.

812 Superfast juga adalah ciptaan era baharu di dalam sejarah 12-silinder Ferrari, seperti mana legasi bagi F12berlinetta dan F12tdf. Ia adalah bagi memberikan pilihan buat pelanggan yang mahukan ledakan kuasa luar biasa serta ekslusiviti, dalam masa yang sama jentera yang mampu dilenjan di jalan raya biasa dan trek perlumbaan. Malah Ferrari juga berkata, 75% komponen yang digunakan bagi 812 Superfast ini adalah serba baharu.

Jentera prestasi tinggi ini dikuasakan oleh enjin baharu dan yang paling berkuasa di dalam famili Ferrari iaitu 6.5 liter natural-aspirated V12 yang menghamburkan kuasa sehingga 800 hp pada takat 8,500 rpm dan tork pula 718 Nm pada 7,000 rpm, dengan capaian yang lebih signifikan sebanyak 80% apabila mencecah 3,500 rpm. Sekali gus mempertingkatkan keupayaan pemanduan dan pacuan walau pun pada tahap rev yang rendah.

Tahap prestasi itu mampu dicapai dengan adanya sistem suntikan terus 350 bar buat pertama kalinya bagi sebuah enjin prestasi tinggi dan dipadankan dengan geometri boleh-ubah yang diambil dari konsep asal enjin aspirasi F1. Ia juga dipadankan dengan transmisi dwi-klac tujuh-kelajuan dengan nisbah gear yang spesifik, digabungkan bersama penukaran gear rendah, sekali gus memberikan respon pendikitan yang lebih tepat.

Hasilnya, 812 ini mampu dipacu dari 0-100 km/j dalam hanya 2.9 saat dan berkeupayaan mencapai kelajuan maksimum sehingga 340 km/j, menjadikannya terlaju dalam barisan model Ferrari yang lain.

Bagi pengendalian yang lebih memberangsangkan, 812 Superfast ini turut digandingkan dengan Side Slip Control (SSC) versi 5.0, memberikannya powersliding yang lebih mudah. Selain itu, ia turut menampilkan Virtual Short Wheelbase (PCV) 2.0, iaitu sistem stereng empat-roda yang pertama kali diperkenalkan menerusi F12tdf. Dan buat pertama kalinya juga, Ferrari memperkenalkan stereng kuasa elektrik (EPS) menerusi 812 Superfast, berbanding stereng hidraulik.

Bagi memberikan imej yang lebih sepadan dengan prestasi kuasanya, 812 Superfast dihadirkan dengan bampar hadapan baharu, yang disambungkan pada corong saluran brek aktif, berhampiran gril sarang lebah. Selain itu, ia turut menampilkan lampu utama LED, serta ekstraktor pemanas di sebelahnya.

Melihat bahagian sisinya pula, ternyata 812 Superfast lebih maskulin dengan gerbang roda yang cukup menonjol. Sementara bahagian belakangnya ditampilkan dengan lip spoiler yang turut menyerlahlah lagi gayanya. Malah lampu belakang baharu dengan dua-unit berbanding satu sahaja pada F12, begitu juga dengan bampar baharu yang menampilkannya lebih agresif. Perubahan lain termasuk membentuk semula penutup enjinnya, nampak lebih bersudut berbanding sebelum ini.

Imej baharu ini turut menyalurkan fungsi aerodinamiknya, termasuklah dengan seksyen hadapan pelbagai-fungsi yang disambungkan pada kluster aerodinamik termasuk penutup (flap) aktif di bahagian bawah kerangka hadapan, dan di belakang dengan saluran aerodinamik untuk menambahkan lagi downforce.

Di dalamnya pula, 812 Superfast ditamapilkan dengan rekaan kabin baharu. Ini termasuklah dengan papan pemuka yang disemak semula serta corong pendingin hawa dan kekemasan baharu. Ia juga didatangkan dengan roda stereng pelbagai-fungsi dan suis gear, iaitu sebagai elemen yang dipertingkatkan. Sementara skrin yang menghadap penumpang pula adalah lebih kurang sama pada GTC4Lusso.

Satu lagi daya tarikan yang ada pada 812 Superfast ini ialah cat baharu berwarna Rosso Settantanni (merah) membawa maksud “70 merah” yang menggambarkan ulang tahun ke-70 jenama ini. Bagi pasaran Malaysia, 812 Superfast diperkenalkan dengan harga asas RM1,578,800.00 (tidak termasuk cukai dan pilihan pengkhususan).