Bukanlah suatu rahsia bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad tidak gembira dengan pembelian saham Proton kepada syarikat automotif dari China, Geely. Walau bagaimana pun, pengasas Proton ini telah mempunyai perancangan mega iaitu untuk mewujudkan lagi satu projek kereta nasional seandainya Pakatan Harapan yang dinaunginya menang dalam pilihan raya yang akan datang ini.

Bekas Perdana Menteri dan pengerusi Pakatan ini berkata, beliau mempunyai “beberapa idea untuk memulakan satu lagi syarikat automotif”, yang boleh dijadikan pemangkin kepada pertumbuhan kejuruteraan, laporan The Star.

“Untuk Proton, pelbagai syarikat mengeluarkan komponen dan bahagian kereta telah ditubuhkan. Kereta memerlukan 4,000 bahagian, jadi inilah peluang kepada pengeluar,” ujarnya memberitahu satu forum mengenai pelaburan China di Malaysia, sebelum kecewa dengan jualan kepentingan Proton.

Sambungnya lagi, “Malaysia merupakan satu-satunya negara membangun yang berjaya membina kereta yang sama standard dengan yang dibangunkan oleh negara membangun lain. Kereta-kereta Proton mempunyai semua ciri kereta yang dibawa masuk dari negara lain. Cuma satu-satunya perkara yang tiada ialah ia tidak mematuhi standard Euro 5 atau Euro 6, kita boleh memilikinya jika kita bersedia untuk membayarnya.”

Pada 23 Jun lalu, Proton menerusi DRB-Hicom telah menandatangani perjanjian muktamad dengan Zhejiang Geely Holding Group (ZGH) sebagai rakan kongsi strategik asing. Perjanjian ini termeterai selepas sebulan kedua-dua pihak menandatangani perjanjian dasar di Putrajaya. Di mana Geely sah memegang ekuiti sebanyak 49.9% di dalam Proton dan 51% bagi Lotus.