Semasa Frankfurt Motor Show yang akan berlansung minggu hadapan, Mercedes-Benz bakal memberi fokus kepada barisan kenderaan elektrik mereka yang dijenamakan sebagai EQ. Satu model yang digelar sebagai “kenderaan konsep EQ elektrik penuh pertama dalam segmen kompak” akan dipamerkan di sana, menggunakan nama EQ A.

Selepas mengeluarkan teaser, lukisan rekaan kenderaan tersebut pula didedah bagi memberikan gambaran awal bagaimana rupanya nanti. Melalui lukisan ini, kita dapat melihat EQ A adalah sebuah hatchback tiga pintu yang nampak seperti Volkswagen Scirocco ataupun Opel Astra GTC.

Terdapat juga beberapa gambar pandangan dekat perincian EQ A seperti lampu LED depan dan belakang. Bagi yang di belakang, ia kelihatan begitu menarik dengan pencahayaan 3D di dalamnya manakala yang di depan mempunyai nyalaan biru untuk menunjukkan penggunaan kuasa elektrik. Walaupun begitu, kita masih perlu menunggu model sebenar muncul untuk mengetahui sama ada ia masih menggunakan rim yang besar dan kedudukan rendah seperti di dalam gambar.

EQ A akan menjadi kenderaan permulaan dan disasarkan dengan penjualan yang paling banyak bagi barisan kenderaan EQ. Ia akan berada di bawah SUV EQ C, yang akan membuat penampilan pada tahun 2020. Mercedes-Benz telah memberi gambaran awal EQ C melalui model konsep Generation EQ yang dipertonton semasa Paris Motor Show 2016.

Laporan daripada Autocar menjangkakan EQ A akan menggunakan sumber kuasa yang lebih ringkas dan murah untuk dibangunkan, dan berkemungkinan adalah unit motor elektrik tunggal di hadapan, yang menghantar kuasa kepada roda hadapan melalui kotak gear nisbah tetap. Satu lagi kemungkinan adalah versi yang lebih berkuasa dengan satu lagi motor di belakang untuk mendapatkan pacuan 4WD.