Hyundai telah memfailkan paten terhadap rekaan struktur baharu untuk sebahagian kerangka sebelah hadapan yang menggunakan komponen yang diperbuat dari material carbon fiber reinforced plastics (CFRP) atau plastik yang diperkukuhkan dengan gentian karbon, di Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat.

Struktur yang dimaksudkan tersebut adalah panel cowl iaitu bahagian yang menghubungkan asas antara tiang-A kiri dan kanan, atau bahagian atas firewall yang memisahkan ruang enjin dan kabin. Secara amnya, pengeluar-pengeluar kenderaan akan menghasilkan panel bahagian berkenaan menggunakan logam atau aluminium bagi memastikan ianya benar-benar kukuh.

Penggunaan CFRP berkenaan bukan sahaja dapat menghasilkan panel yang lebih kukuh, malah ia turut dapat mengurangkan berat keseluruhan kenderaan berkenaan. Tambahan pula, rekaan yang dihasilkan oleh Hyundai ini menggunakan dua komponen CFRP yang disatukan, serta direka dengan bentuk poligon bersilang (bukan berbentuk empat segi biasa) bagi memperkukuhkan lagi bahagian tersebut.

Rekaan baharu ini berkemungkinan akan digunakan Hyundai terhadap barisan-barisan model berprestasi tinggi oleh sayap penala dan perlumbaannya – Hyundai N – pada masa akan datang. Julai lalu, Hyundai N telah memperkenalkan model sulung mereka iaitu hot-hatch i30 N dengan enjin 2.0 liter turbo berkuasa 275 PS/353 Nm, yang dijangka bakal memberikan saingan sengit terhadap Volkswagen Golf GTI.

GALERI: Hyundai i30 N