Toyota, Mazda dan Denso telah mencapai satu persetujuan untuk bersama membangunkan teknologi struktur asas untuk kenderaan elektrik (EV). Semua syarikat ini telah mewujudkan satu syarikat baru iaitu EV CA Spirit, yang akan menggalas tugas sebagai pusat pembangunan untuk projek bersama ini.

Usaha awal dalam syarikat ini akan melibatkan 40 jurutera terpilih daripada tiga syarikat tersebut. Berkenaan ekuiti dan tugas, Toyota akan menyediakan bahagian besar model, dengan pelaburan sebanyak 90%, manakala Mazda dan Denso masing-masing menyumbangkan 5%.

Syarikat gabungan ini akan mempunyai operasi utama di Nagoya, Jepun dan di situ, segala penyelidikan dan pembangunan teknologi struktur asas kenderaan elektrik akan dijalankan. Teknologi yang dibangunkan itu boleh digunakan untuk kenderaan pelbagai segmen dan jenis, daripada kereta mini hinggalah kereta penumpang dan trak ringan.

Proses pembangunan juga akan menggabungkan kekuatan tiga syarikat ini, dengan menggunakan perancangan produk serta kecekapan dalam pembangunan berasaskan model komputer oleh Mazda, teknologi elektrik Denso serta platform New Global Architecture Toyota (TNGA). Syarikat ini juga menyatakan akan melihat kepada struktur perniagaan yang akan dibuka kepada pengeluar kenderaan serta pembekal lain.