All-new Honda Sports EV Concept unveiled at Tokyo Motor Show

Honda telah menyiarkan teaser kereta konsep elektrik baharunya digelar Sport EV Concept yang bakal membuat penampilan di Tokyo Motor Show (TMS) 2017 Oktober ini.

Menurut Honda, kereta sport dengan janakuasa elektrik sepenuhnya itu menampilkan bayangan badan yang begitu menarik, muka yang ‘mesra’ dan juga permukaan badan dihasilkan dengan rekaan yang lembut, bagi memastikan ia sesuai digunakan dalam apa jua jenis gaya hidup.

Pasukan pembina model elektrik baharu ini menghasilkan kereta berkenaan bagi memberikan perasaan yang seronok dan beremosi ketika dipandu, yang dapat dicapai secara efisien dengan gabungan sistem janakuasa elektrik dan teknologi AI dalam bentuk badan yang kompak, menurut Honda.

Berdasarkan imej teaser yang disiarkan dalam bentuk lakaran dari sudut belakang-sisi kereta tersebut, ia seolah-olah direka seperti model hardtop Honda S600 klasik. Ini tidak mustahil kerana kereta konsep elektrik Honda Urban EV Concept yang muncul di Frankfurt Motor Show baru-baru ini turut direka seakan jelmaan semula hatchback Honda Civic genarasi pertama.

Model Honda Urban EV tersebut turut akan membuat penampilan sekali lagi pada TMS kali ini, bersama barisan motosikal ‘kapcai’ lagenda Honda – Super Cup – yang meraikan ulangtahun ke-60 serta kejayaan penghasilannya sebanyak 100 juta unit.

Tokyo Motor Show kali ini juga merupakan medan bagi SUV Honda CR-V generasi kelima membuat kemunculan sulungnya di Jepun – ya, CR-V generasi baharu yang sudah dilancarkan di Malaysia berkenaan masih lagi belum tiba di pasaran Jepun.