UMW Toyota telah merasmikan jualan Toyota Innova 2.0X pada pasaran Malaysia minggu lalu. Model berkenaan kini diletakkan sebagai varian tertinggi dalam barisan model Innova generasi kedua di Malaysia, dijual pada harga atas jalan tanpa insuran RM132,800. Dah tengok model ini di bilik pameran? Kalau belum tak mengapa kerana kami mempunyai galeri lengkap MPV tujuh tempat duduk ini.

Model ini diberi pelbagai ciri lebih tinggi berbanding model 2.0G (RM123,800) dan 2.0E (RM115,800 untuk auto dan RM107,800 untuk manual) sedia ada. Ia diberikan kesemua kelengkapan yang ada pada model 2.0G dan ditambah dengan kelengkapan lebih premium antaranya lampu utama LED yang menggantikan unit reflektor halogen, lampu nyalaan siang LED, lampu kabus LED serta rim aloi 17-inci kemasan hitam dengan tayar 215/55R17 berbanding rim 16-inci dengan tayar 205/65R16 pada model 2.0G dan 2.0E.

MPV ini juga kini diberikan penampilan lebih kearah sebuah SUV dengan menampilkan kit badan baharu yang terdiri dari spoiler hadapan dan belakang, kemasan overfender pada kesemua ruang roda, kemasan berwarna hitam pada bahagian bawah, serta gril yang lebih gelap.

Perubahan terbesar yang dilakukan ialah menampilkan dua tempat duduk kapten pada barisan kedua, menjadikan 2.0X ini hanya boleh memuatkan tujuh-tempat duduk berbanding lapan pada model lain yang lebih rendah.

Walaupun kurang tempat duduk, penumpang pada bahagian baris kedua kini nyata lebih selesa dengan tempat duduk kapten ala-MPV lebih premium daripadanya yang disifatkan Toyota sebagai “memberikan keselesaan pada tahap Business Class bersama pemegang cawan dan juga meja boleh lipat serta perehat tangan individu.”

Ia turut menampilkan upholsteri balutan kulit berwarna hitam pada kesemua tempat duduk (berbanding fabrik pada varian lain), bersama larasan berkuasa enam-hala bagi tempat duduk pemandu (kekal dengan larasan manual untuk penumpang hadapan).

Kelengkapan lain yang diberikan pada model 2.0X ini termasuk sistem pendingin hawa automatik hadapan dan belakang, panel instrumen Optitron dengan paparan pelbagai-info TFT-LCD berwarna 4.2-inci, meja boleh lipat pada belakang tempat duduk, pencahayaan ambien dwi-zon, kamera undur dan sistem infotainmen DVD-AVX lapan-inci.

Bagi keselamatan pula, Innova dibekalkan dengan tujuh beg udara, ABS,EBD,BA, VSC dan bantuan mula mendaki – standard untuk semua varian termasuk model asas 2.0E. Bahagian mekanikal tidak menampilkan apa-apa perubahan di mana model tertinggi ini kekal dijana enjin petrol 2.0 liter NA Dual VVT-i berkuasa 139 ps/183 Nm, digandingkan bersama transmisi automotik enam-kelajuan yang turut dilengkapkan dengan mode pemanduan Eco dan Power.