Koenigsegg Agera RS kini sah dinobatkan sebagai kereta produksi terpantas di dunia setelah membuat rekod berkenaan di Pahrump, Nevada, Amerika Syarikat. Perkara ini telah diumumkan oleh Koenigsegg menerusi laman Facebook rasmi mereka.

Menurut posting berkenaan, Agera RS telah melakukakan dua percubaan pada laluan sama tetapi kedua-duanya adalah bertentangan arah – kelajuan purata untuk kedua-dua percubaan tersebut dicatatkan pada 447 km/j, atau 16 km/j lebih laju dari rekod yang dicatatkan oleh Bugatti Veyron Supersport (431 km/j).

Agera RS berkenaan dipandu oleh pemandu ujian mereka sendiri iaitu Niklas Lilja dan rekod yang diambil pada ujian berkenaan dikutip menerusi sistem Racelogic – perinciannya akan didedahkan oleh Koenigsegg tidak lama lagi.

Catatan rekod ini nampaknya memberi ‘pukulan KO’ kepada Bugatti sebanyak dua kali – bulan lalu Agera RS memusnahkan rekod 0-400-0 km/j yang dicatatkan oleh Bugatti Chiron tidak sampai sebulan kereta sport dari Perancis berkenaan memegang takhta.