Toyota, melalui rakan kongsinya, Partner Robot Division telah menunjukkan sebuah robot humanoid yang digelar sebagai T-HR3. Robot ini boleh dikawal dari jarak jauh menggunakan sebuah lagi unit pengawal yang dinamakan sebagai Master Maneuvering System.

Pada unit pengawal ini, terdapat lapan Torque Servo Module, manakala pada robot itu sendiri terdapat 13 modul yang sama. Cara untuk mengendali robot ini adalah dengan memakaikan unit pengawal utama kepada seorang manusia, dan setiap pergerakan yang dibuat seterusnya akan ditiru oleh robot berkenaan. Penglihatan robot itu pula boleh disaksikan oleh manusia yang mengawal melalui goggle VR yang dipakai.

Melalui T-HR3, Toyota cuba untuk meneroka teknologi baru untuk mengendalikan secara selamat interaksi fizikal antara robot dan persekitarannya, serta sistem pengendalian baru yang dapat meniru pergerakan manusia. Kebolehan seperti ini dianggap berguna untuk keadaan seperti di kawasan bencana alam, tapak pembinaan, hospital malah juga luar angkasa.

Untuk sistem pengawal tersebut, ia mempunyai berat 170 kg, dan boleh diletakkan di satu tempat sahaja. Untuk robot itu pula, ia mempunyai berat 75 kg, dan ketinggian 1,540 mm. T-HR3 akan membuat penampilan di pameran robot antarabangsa Tokyo yang akan berlangsung 29 November hingga 2 Disember ini.