UMW Toyota Motor (UMWT) telah mengumumkan model C-HR kini dibuka untuk tempahan di Malaysia, dengan satu status berkenaannya di muat naik di laman media sosial. Sebelum ini, sejak bulan Ogos tahun lalu, C-HR telah dibawa ke merata tempat sebagai promosi, dan cuma kini baru tempahannya dibuka. Pelancaran pula akan berlaku tidak lama lagi.

C-HR akan dijual di Malaysia dengan satu spesifikasi 1.8L sahaja, menggunakan enjin 2ZR-FE 1.8 liter NA dengan teknologi VVT-i. Kuasa yang dicatat adalah 137 PS pada 6,400 rpm dan 170 Nm tork pada 4,000 rpm, dihantar ke roda hadapan melalui transmisi automatik CVT dengan mod manual tujuh kelajuan.

Akan dibawa masuk sebagai unit CBU dari Thailand, C-HR akan dijual pada harga anggaran RM145,500 atas jalan tanpa insurans. Honda HR-V CKD dijual pada harga dari RM98k hingga RM117k, sementara Mazda CX-3 2.0 CBU pula dijual pada harga RM134k. Tetapi, perlu juga mengambil kira bahawa C-HR dibina menggunakan platform TNGA segmen-C terkini Toyota, dengan suspensi belakang dari jenis double wishbone yang lebih canggih (dan lebih mahal) berbanding pesaing-pesaingnya yang menggunakan jenis torsion beam segmen-B.

Pada harga tersebut, pembeli C-HR akan mendapat lampu utama halogen projector dengan lampu siang LED, lampu belakang LED, lampu kabus depan dan belakang, rim 17 inci.

Turut diberi adalah sistem masuk tanpa kunci, butang penghidup enjin, lampu bawah pintu, tempat duduk balutan kulit bercorak, tempat duduk dengan larasan sokongan belakang elektrik (larasan sandar dan ke hadapan masih lagi manual), lampu serta pengelap cermin automatik, skrin informasi berwarna 4.2-inci, kawalan pendingin hawa dwi-zon dan kamera undur. Ia juga datang dengan skrin sesentuh tujuh-inci dengan pemain DVD, sambungan telefon pintar, pengesan suara, capaian Internet, Wifi, HDMI, USB, Bluetooth, dan juga enam-pembesar suara.

Untuk aspek keselamatan pula, ia didatangkan dengan tujuh beg udara (hadapan, sisi, tirai dan bahagian lutut pemandu) bersama Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC) dengan kawalan cengkaman, bantuan mula mendaki, ABS dengan EBD dan bantuan Brek, paparan titik buta, kepekaan trafik lintasan belakang, sistem pemantauan tekanan tayar dan cagak tempat duduk kanak-kanak ISOFIX.

Warna standard yang ditawarkan termasuklah Metal Stream Metallic dan Attitude Black Mica, serta anda juga boleh memilih White Pearl CS atau dua-tona Blue Metallic dan Red Mica – kedua-duanya dengan bumbung hitam – tetapi dengan harga tambahan. Turut ditawarkan ialah sistem navigasi DVD-AVN, perakam video digital (seperti dash cam) dan pengalas barangan.

GALERI: Toyota C-HR yang dipertonton di Malaysia

GALERI: Toyota C-HR TRD Sportivo