Mazda CX-4, yang kini hanya dijual di negara China sahaja menjadi mangsa terbaru kepada peniruan rekaan dalam dunia automotif. Syarikat pengeluar dari negara itu, iaitu Zotye dilihat sedang menguji sebuah kenderaan yang hampir sama seperti CX-4, dan diberikan nama kod MA501.

Melihat kepada gambar yang dimuat naik oleh CarNewsChina ini, bentuk MA501 sememangnya menyerupai CX-4, tetapi diberikan sedikit perubahan seperti pada perumah lampu kabus yang mempunyai kemasan krom dan bentuk gril yang hanya sedikit sahaja berlainan.

Gril pada Zotye Traum MA501 mempunyai lima jalur krom, manakala CX-4 cuma empat, manakala di bahagian dalam unit lampu utamanya, terdapat pencahayaan LED yang berbeza iaitu di bahagian bawah lampu tersebut. Kenderaan ini juga menggunakan kemasan plastik di sekitar lengkuk tayar dan bawah pintu seperti CX-4, tetapi mempunyai tambahan sedikit krom.

Pada bahagian belakang, lampunya juga telah diubah sedikit, supaya nampak lebih besar berbanding CX-4, dan di bawah, terdapat dua muncung ekzos berpetak yang lebih besar. Sumber memberitahu bahawa model baru Traum ini akan dilancarkan pada separuh kedua tahun 2018, dan boleh didapati dengan enjin petrol turbo 1.5 liter berkuasa 150 hp.

GALERI: Mazda CX-4 yang muncul di Beijing Motor Show 2016