Cabang jenama sukan permotoran baru Toyota iaitu Toyota Gazoo Racing telah menunjukkan sebuah kereta konsep digelar sebagai GR Super Sport Concept yang mendapat banyak teknologi daripada kenderaan lumba elektrik WEC, TS050 Hybrid.

Di sebalik badannya yang beralun dan cukup aerodinamik ini, terdapat enjin V6 2,400 cc twin-turbo yang digabungkan dengan sistem hibrid Toyota Hybrid System-Racing (THS-R), sama seperti kereta lumba WEC. Dengan sistem elektrik berkecekapan tinggi ini, GR Super Sport Concept sedia untuk memberi kuasa sebanyak 1,000 PS.

“Daripada membangunkan kenderaan produksi kepada kenderaan sports, kami cuba untuk memasukkan pengetahuan yang didapati daripada perlumbaan dan rali kepada kenderaan produksi. Jadi, ini adalah permulaan bagi cabaran baru Toyota untuk membangunkan kenderaan sports daripada kenderaan lumba. Ia mungkin mengambil banyak masa lagi, tapi sekurang-kurangnya anda sudah ada gambarannya,” kata presiden Gazoo Racing, Shigeki Tomoyama.

Walaupun kenderaan janaan elektrik dan teknologi IT semakin berkembang, Toyota akan sentiasa berusaha untuk memberikan kenderaan yang menyeronokkan, dan sedar bahawa manusia masih mahu bergerak secara bebas, pergi ke tempat yang jauh, dan sampai dengan cepat berbanding orang lain menggunakan kenderaan yang menarik.

Sebelum ini juga Gazoo Racing telah melancarkan kenderaan produksi yang ditala khas menjadi lebih berprestasi seperti Yaris GRMN, dan barisan model yang di letakkan lebih bawah sedikit dari GRMN iaitu GR (Gazoo Racing), bagi menjenamakan semula siri G’s (G Sport) yang diperkenalkan sebelum ini. Tujuh model diperkenalkan – Vitz (Yaris) GR Sport, Prius PHV, Mark X, Harrier, Noah, Voxy GR dan Yaris GR.