Selepas 20 tahun menjalin kerjasama dengan Yamaha di dalam MotoGP, pasukan lumba dari Perancis, Tech 3 mengumumkan, perlumbaan tahun 2018 akan menjadi musim terakhir mereka akan bersama dengan pengeluar motosikal Jepun itu. Yamaha juga telah menerima keputusan berkenaan, dan akan memberikan sokongan seperti biasa sehingga tamat baki perlumbaan dalam kejuaraan musim ini.

Bagaimanapun, pasukan Tech 3 akan terus berlumba di dalam MotoGP dan juga Moto 2, dan akan mengumumkan rancangan masa depan mereka bagi tahun 2019 kemudian. “Kami telah dimaklumkan oleh Hervé Poncharal bahawa beliau sudah pun membuat keputusan untuk tidak melanjutkan kontrak bersama Yamaha untuk menggunakan jentera YZR-M1,” jelas Pengurus Besar, Bahagian Pembangunan Sukan Permotoran Yamaha, Kouichi Tsuji.

“Untuk merangkumkan usahasama selama 20 tahun antara Tech 3 dan Yamaha secara ringkas adalah sesuatu yang amat sukar,” jelas Poncharal. “Kami menerima tawaran, termasuk perkara-perkara yang sudah saya nantikan sejak sekian lama ketika memulakan Tech 3 lagi dan tidak boleh saya tolak,” tambah beliau.

Menurut Poncharal lagi, Tech 3 akan terus bersama pasukan Monster Yamaha sehingga penghujung musim ini, pada perlumbaan terakhir di Valencia, Sepanyol nanti. “Johann Zarco dan Hafizh Syahrin akan merebut tempat utama dan tanpa sangsi, Yamaha boleh menyandarkan harapan kepada kami sebagai rakan usahama dengan prestasi terbaik. Terima kasih tak terhingga kepada Yamaha di atas sokongan yang diberikan selama ini,” tambah beliau.

Tech 3 telah menjadi pasukan satelit bagi Yamaha di dalam perlumbaan MotoGP sejak dua dekad lalu, menggunakan jentera dari satu atau dua musim perlumbaan sebelum itu. Pelumba Malaysia, Hafizh Syahrin bersama juara dua kali Moto 2, Johann Zarco akan berlumba untuk pasukan Tech 3 musim ini.