Pemandu atau pemilik kenderaan yang meletak kenderaan mereka di sekitar Shah Alam sesuka hati akan dikenakan tindakan tunda (bagi kenderaan terbabit) serta saman sebanyak RM3,500. Langkah yang bakal diambil oleh Majlsi Bandara Shah Alam (MBSA) ini adalah berikutan aduan awam yang diterima tentang kenderaan berat seperti bas dan lori yang diparkir sesuka hati sehingga menyebabkan kesesakan.

Ini termasuklah dikawasan-kawasan seperti di tepi jalan, atas pembahagi jalan, padang, taman-taman serta ditempat terbuka yang lain. Memetik laporan The Star, Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Ahmad Zaharin Mohd Saad berkata, kenderaan-kenderaan ini menjadi penghalang dan menyusahkan penduduk sekitar.

“Sesetengah daripada mereka meletak kenderaan di persimpangan jalan yang sibuk dan menyebabkan kesesakan lalulintas,” ujar beliau. Tambahnya lagi, kenderaan-kenderaan itu tidak hanya menyakitkan mata untuk dipandang, tetapi turut memberikan tanggapan yang negatif terhadap imej Shah Alam dan ada juga yang samppai merosakkan harta awam.

“Kebanyakannya meletak kenderaan satu malam,” jelas beliau dan turut menekankan ada juga pihak yang meninggalkan kenderaan mereka ditempat yang tidak sepatutnya sehingga berhari-hari, tak terkecuali yang sampai berminggu-minggu.

MBSA telah pun melantik pihak penunda untuk mengalihkan kenderaan-kenderaan yang diletakkan secara salah. “Pemilik akan dikenakan saman yang sangat tinggi sebanyak RM3,500 dan RM50 sehari sebagai yuran simpanan sehinggalah kenderaan mereka dituntut kembali dari depot MBSA,” tambah beliau.

Di dalam perkembangan lain, MBSA minggu ini turut memperkenalkan sistem bayaran saman cara mudah menerusi aplikasi Flexi Parking.