Kebanyakan pengelaur kereta akan ‘mengelektrifikasikan’ model mereka yang sedia ada, atau pun membangunkan kenderaan elektrik baharu, sebagai memenuhi permintaan pasaran global. Namun ini tidak akan dilakukan terhadap Beetle, di mana Volkswagen telah menegaskan model yang dikenali sebagai Bug ini tidak akan diganti, atau di’EV’kan pada masa akan datang, biarpun model semasanya sudah tidak diproduksi lagi. Perkara ini disahkan sendiri oleh bos VW R&D Frank Welsch, kepada Autocar.

Welsch berkata demikian di Geneva Motor Show yang “dua atau tiga generasi adalah cukup”, merujuk kepada Bug, yang telah dikembalikan pada 1997, dengan diikuti model generasi kini dan kedua pada 2011.

Orang kuat VW tersebut turut berkata, kereta ini “telah mencipta sejarah namun tiada lagi model yang baharu untuk Beetle.” Beetle yang boleh didapati dalam bentuk convertible, dan Welsch berkata T-Roc yang baharu disahkan akan mengisi peranan Beetle Cabriolet.

Malah tiada juga Beetle EV bagi menyaingi MINI Elektrik yang bakal tiba, namun tidak bermakna VW mahu terus membuat model retro tersebut. Untuk itu, pengeluar kereta terbesar Eropah ini telah mengesahkan akan memperkenalkan model konsep elektrik Volkswagen ID Buzz sebagai realiti.

Berdasarkan platform baharu VW Group, bateri yang dikuasakan Microbus bakal dikeluarkan dari 2021. “Dengan MEB (Platform EV dari VW), anda boleh membuat bas dan kenderaan tulen dengan bentuk yang asli, dan roda stereng juga kelihatan lebih asli. Tapi anda tidak boleh berbuat demikian dengan enjin di hadapan. Bentuk yang dilihat menerusi konsep ini adalah realistik,” ujar Welsch.

“Ramai bertanya, bilakah ia akan diproduksikan, jadi kami mengambil keputusan untuk ke arah itu. Lebih baik mempunyai itu berbanding lima generasi bagi Beetle baharu. Kita mempunyai model konsep Microbus pada masa lepas tetapi enjin di hadapan. Secara fizikal, ia menggunakan MQB atau PQ untuk menghasilkannya,” tambahnya lagi.

GALERI: Volkswagen Beetle 1.2L TSI Sport di Malaysia