Ini merupakan khabar angin terbaharu dari Jepun – portal dari negara matahari terbit berkenaan, Response, menyatakan Nissan bakal membangunkan generasi terbaharu kereta sport coupe pacuan belakang Fairlady Z bersama Mercedes-Benz, seperti apa yang Toyota lakukan bersama BMW untuk melahirkan Supra generasi kelima.

Seperti yang diketahui, model sedia ada Fairlady Z generasi keenam (Z34) sudahpun berada dalam pasaran selama 10 tahun, dan menurut portal tersebut Nissan akan membuat penampilan global model generasi baharu tersebut pada tahun 2019 sempena meraikan ulangtahun ke-50 Fairlady-Z, yang bermula dengan pengenalan ‘Devil Z’ 240Z S30 pada tahun 1969.

Laporan tersebut turut menambah, Fairlady Z generasi ketujuh berkenaan dijangka bakal ditawarkan dalam berberapa opsyen janakuasa iaitu enjin 2.0 liter empat-silinder turbo dari Mercedes-Benz, dan versi paling berkuasa akan dijana enjin 3.0 liter V6 twin turbo dari Infiniti Q60 (atau Skyline coupe untuk JDM). Versi janakuasa hibrid juga boleh dijangka untuk model baharu berkenaan.

Apa yang kedengaran tidak masuk akal adalah kemunculan sulung model tersebut yang dilihat terlalu singkat. Toyota Supra misalnya, perancangan projek tersebut telah bermula pada 2012, manakala foto intipan pertama prototaip model berkenaan hanya muncul pada 2016, dan model konsep perlumbaan Gazoo Racing Supra pula tampil dikhalayak ramai pada Geneva Motor Show minggu lalu.

Namun apa yang logik, Pakatan Renault-Nissan sememangnya mempunyai kepentingan 3.1% dalam Daimler (pemilik jenama Mercedes-Benz) dan telahpun menghasilkan pelbagai produk kerjasama antara mereka contohnya trak pikap Mercedes-Benz X-Class yang diasaskan dari Nissan Navara NP300, serta Infiniti Q50/Q60 yang menggunakan enjin 2.0 liter dan kotak gear automatik sembilan-kelajuan dari Mercedes-Benz C 250.

Jika perkara ini benar berlaku, apa pendapat anda berkenaan trend ‘terbalik’ ini? Maksud saya jika dulu kereta Jepun dikenali kerana tahap ketahanan dan mudah diselenggara sehinggakan terdapat banyak kereta lama dari Eropah disumbatkan dengan enjin 2JZ-GTE atau RB26DETT untuk meneruskan hayatnya, tetapi kini pengeluar dari Jepun pula menggunakan teknologi Eropah bermula dari kilang.