Subaru Forester 2019, iaitu model generasi kelima akan membuat penampilan pertama semasa pameran New York International Auto Show (NYIAS) hujung bulan ini. Walaubagaimanapun, sekarang ini susah untuk merahsiakan rupanya, dan ia telah bocor di internet.

Gambar ini disiarkan oleh Allcarnews, dan nampaknya seperti datang daripada cetakan majalah yang di tengahnya mempunyai lipatan besar. Jadi, apa yang boleh dilihat adalah rupa hadapan dan belakangnya sahaja.

Tidak banyak perbezaan rekaan yang boleh dilihat jika dibandingkan dengan Forester generasi keempat, tetapi model baru ini didapati ada menggunakan beberapa elemen daripada Viziv Future Concept, iaitu bamparnya lebih melengkung. Terdapat juga rekaan gril dan lampu baru, serta kemasan pada lengkuk tayar yang lebih kontras.

Bahagian belakang masih lagi menggunakan lampu berbentuk C seperti Forester sekarang, tetapi keseluruhan unit tersebut kelihatan lebih kecil dan bentuknya nampak lebih dinamik. Di tengah terdapat jalur krom yang menyambungkan lampu kiri dan kanan.

Tiada gambar bahagian dalam atau perincian teknikal yang boleh didapati, tetapi untuk enjin, kami menjangkakan tidak banyak perubahan dan masih dikuasakan oleh enjin empat silinder Boxer (termasuk hibrid), CVT dan sistem pacuan Symmetrical All Wheel Drive.