Subaru mengumumkan akan mendedahkan generasi terbaharu untuk SUV Forester pada New York International Auto Show (NYIAS) 2018 yang akan berlangsung hujung bulan ini.

Serentak dengan pengumuman berkenaan, jenama tersebut turut menyiarkan imej teaser, yang hanya memaparkan lampu belakang yang direka berbentuk-C – elemen yang sama tampil pada Forester generasi sedia ada. Namun menerusi imej tersebut, Forester generasi baharu berkenaan dibayangkan akan tampil lebih dinamik.

Menerusi model Viziv Future Concept yang muncul pada Tokyo Motor Show 2015, rekaan SUV ini mungkin akan direka dari inspirasi model konsep berkenaan, termasuk elemen lampu hadapan berbentuk-C yang sama. Selain dari Impreza dan XV, Subaru Global Platform turut akan dijadikan asas untuk model terbaharu Subaru tersebut.

Perkara lain yang boleh dijangka, Forester bakal dijana enjin tradisi boxer empat-silinder Subaru (termasuk hibrid), transmisi CVT dan juga sistem pacuan empat roda Symmetrical All Wheel Drive. Sistem bantuan pemanduan Subaru EyeSight juga mustahil tidak dipadankan. Perincian lanjut bakal didedahkan pada 28 Mac ini di New York.